Wat zijn gouden sieraden waard op basis van de goudprijs?

Wellicht komt het u bekend voor, u heeft nog wat oude gouden sieraden liggen in een kluis of in een lade. Misschien zijn de sieraden van u zelf of misschien zijn deze in uw bezit gekomen door een erfenis. U wilt deze sieraden het liefst inwisselen voor geld en bent wel benieuwd wat ze nu eigenlijk waard zijn. Momenteel is de goudprijs vrij hoog, dat is natuurlijk een interessant gegeven als u gouden sieraden wilt gaan inwisselen. Als er echter een emotionele waarde aan het sieraad zit, is het wellicht een minder goed idee om deze in te wisselen voor cash geld.

gouden armband
Wat zou deze armband waard zijn?

Als u de sieraden op waarde wilt laten schatten, is het zeker een idee om eens naar een specialist op dit gebied te gaan. Er zijn veel bedrijven die goud inkopen. Soms zijn het juweliers die daarnaast ook uw goud inkopen en soms zijn het bedrijven die zich volledig hebben toegespitst op de inkoop van goud. Voor u is het natuurlijk belangrijk om een zo goed mogelijke prijs te krijgen.

De bedrijven die uw goud inkopen, kunnen vaak kosteloos een opgave maken van wat het sieraad waard is. Vaak kunt u het goud dan ook direct verkopen aan de inkoper. Goed om te weten is dat de goudprijs van een inkoper vaak iets lager zal zijn dan de huidige goudkoers van dat moment. De inkoper moet natuurlijk nog wat ruimte nodig hebben om iets te kunnen verdienen. Daarnaast moet zijn er natuurlijk ook normale bedrijfskosten, zoals de huur van een pand en eventuele kosten voor personeel.

Voorbereiding voordat u naar inkoper gaat

Natuurlijk is het een goed idee om naar een aantal inkopers te gaan met het goud dat u graag wilt verkopen. Zo weet u zeker dat u de beste prijs ontvangt. Voordat u dat doet, is het zeker een goed idee om alvast een idee te krijgen van wat u precies aan waarde in uw handen heeft. Dit kunt u redelijk eenvoudig zelf berekenen aan de hand van het karaat en het gewicht van het sieraad.

Het karaat staat voor het percentage puur goud in het sieraad. Goud is te zacht om puur te dragen, dus het wordt vaak gemengd met andere metalen zodat het harder zal worden. De hoeveelheid puur goud is te bepalen door het karaat. De volgende percentages zijn er:

8 karaat = 33,3 % goud
14 karaat = 58.5% goud
18 karaat = 75% goud
20 karaat = 83,3 % goud
22 karaat = 91,6% goud
24 karaat = 100% goud

goud wegen
Weeg uw goud op een weegschaal.

Als u het sieraad nu weegt op een goede weegschaal, kunt u door een relatief simpele berekening uitrekenen hoeveel het ongeveer waard is. Online kunt vaak grafieken vinden van de goudkoers. Blijf wel in gedachten houden dat inkopers een lagere prijs per gram bieden, maar u heeft dan een indicatie en weet of het aanbod goed genoeg is. U kunt aan de hand daarvan bepalen of u door wilt gaan met de verkoop van het sieraad.

Naast goud is het ook mogelijk om barnsteen te verkopen. Dit zijn onbewerkte stenen waar sieraden van gemaakt kunnen worden. De stenen worden bijvoorbeeld in de Noordzee gevonden en zo kan je bijvoorbeeld bij De Goudwaag Barnsteen verkopen tegen een gunstige prijs. Doordat de vraag redelijk hoog is, kan er een leuk bedrag uitkomen. Vooral grotere barnstenen zijn interessant voor de inkopers, maar ook voor een kleinere barnsteen kan een goede prijs gegeven worden.