Voorbereiden op een afspraak bij de huisarts

Een afspraak bij de huisarts wordt natuurlijk meestal gemaakt wanneer je ergens lichamelijk last van ondervindt. Voordat je bij de dokter langsgaat is het echter slim om jezelf op deze afspraak voor te bereiden. Door deze voorbereiding ben je in staat om zo goed mogelijk in een korte tijd uit te leggen wat de problemen zijn die je ervaart. Dit is noodzakelijk want een consult met de huisarts duurt gemiddeld maar 10 minuten. Wanneer je in deze tijd ter plekke moet gaan bedenken hoe je ervaringen verwoordt dan gaat dit vaak niet lukken. Je komt dan tijd tekort en vaak vergeet je dingen te melden tegen de dokter. De volgende tips die je helpen bij het voorbereiden op een afspraak bij de huisarts zijn daarom zeer bruikbaar.

Symptomen noteren wanneer je deze ervaart

Vaak is het zo dat voordat een afspraak bij de lokale huisartsenpraktijk wordt gemaakt men al enige tijd symptomen ervaart. Een goede tip is om de symptomen die ervaren worden meteen ergens op te schrijven. Op het moment van ervaren kan je namelijk de precieze plekken waar je pijn ervaart het beste lokaliseren. Alle soorten symptomen die eventueel gelieerd zouden kunnen zijn aan je klacht maak je een notitie van. Is de afspraak met de huisarts eenmaal gemaakt dan pak je net voor het vertrek deze notities er nog eens bij en rangschik je deze in een volgorde dat je het met de dokter wilt bespreken.

Klachten in een gesprek met de dokter bespreken

Als je advies wilt van een huisartsenpraktijk wat bepaalde symptomen zouden kunnen betekenen dan kan dit ook vaak met een telefonische consultatie. De praktijkassistente kan namelijk in veel gevallen vragen meteen aan de telefoon beantwoorden. Mocht het noodzakelijk zijn om een afspraak te maken dan kan deze meteen ingepland worden. Kom je op een consult met de huisarts vertel hem of haar dan waar je precies last van hebt en op welke plekken je klachten ervaart. Beschrijf wanneer de klachten erger of juist minder worden. Als laatste moet je ook van tevoren weten wat je graag van de dokter wilt weten over de klachten waarvoor je een afspraak hebt gemaakt.

Meer informatie bij de huisarts zuidplein:

Gezondheidscentrum Zuidplein
Strevelsweg 700
3083 AS Rotterdam
010 290 8000